Type keyword(s) to search

Stepped concrete facade of Berlin's Terrassenhaus creates communal spaces

Posted on 25 November, 2017 by Clara
93 out of 100 based on 717 user ratings

Stepped concrete facade of Berlin's Terrassenhaus creates communal spaces

Terrassenhaus Berlin is a concrete mixed-use block in Berlin by Brandlhuber+ Emde, Burlon and Muck Petzet Architekten that has a series of external terraces.

Two large staircases connect the five-storey concrete building, which houses apartments and gallery spaces and is topped by a public roof terrace.

The project has been named as one of the five finalists in the European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2019.

"With their abnormal depth, the terraces create a degree of distance and privacy, while at the same time, the external staircases – connecting the communal garden with the public roof – produce encounters of every kind," the studios added.

"Social norms in architecture structure our expectations of living together and often reduce the complexity of social interaction. The Terrassenhaus Berlin introduces a new building model for the urban context."

Terrassenhaus by Brandlhuber + Emde and Burlon + Muck Petzet Architekten

The outer shells and cores have been built in concrete and the plywood-clad interiors have been kept open and simple, with users able to add partitions depending on their needs.

Light enters through the north and south of each floor plate, with the sides remaining as a plain, windowless concrete surface to the outside.

Terrassenhaus by Brandlhuber + Emde and Burlon + Muck Petzet Architekten

Each floor can open completely out onto its terrace, or, when closed, shielded from views in by silver curtains. At the rear of the building, the "negative form" of the stepped floors cantilevers out, sheltering the public space below.

Stepped facades offer an innovative way of providing outdoor spaces for residents and the public alike.

In Iran, Why Architects Group has converted a house into a showroom with a brickwork staircase that leads to public roof terrace, and in Vietnam architecture studio SO added a stepped terrace to a house that straddles a communal alleyway.

Photography is by Erica Overmeer.


Project credits:

Architects: Brandlhuber+ Emde, Burlon and Muck Petzet Architekten
Team: Luise Angelmaier, Sarina Arnold, Pierre Alexandre Bardat, Julian Blochberger, Tünde Bognar, Romina Falk, Ilaria Giacomini, Tobias Hönig, Korbinian Luderböck, Callum McGregor, Martha Michalski, Birgit Müller, Alexine Sammut, Eva Sievert Asmussen, Markus Rampl, Christian Rapp,
Javiera Sanhueza, Naomi Steinhagen, Tareq Tamimi, Eugenio Thiella, Duy An Tran, Jacopo Vantini, Lukas Vögel, Marco Wagner, Wolfram Winter, Ksenija Zdesar and Natalia Zhukova

Related Wallpaper of Stepped concrete facade of Berlin's Terrassenhaus creates communal spaces

 

Video of Stepped concrete facade of Berlin's Terrassenhaus creates communal spaces

Share!

More Photos from  Stepped concrete facade of Berlin's Terrassenhaus creates communal spaces

You May Like Also Home Styles Cabin Creek